Historie

Op 13 januari 1970 werd zwemvereniging de Deurnese Watervrienden opgericht. Op dat moment was de bouw van het overdekte zwembad De Wiemel in de laatste fase. Met behulp van instructeurs van de Watervrienden in Helmond startten we na de opening van het bad met het geven van zwemlessen aan kinderen en volwassenen.

Zwemmen voor iedereen

Bij de oprichting van de vereniging werd ervoor gekozen om aan te sluiten bij sportkoepel de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). De NCS streeft ernaar om sport toegankelijk te maken voor iedereen en vond dat iedereen in Nederland goed moest kunnen leren zwemmen.

Een van de basisprincipes van de Deurnese Watervrienden is dat alle activiteiten worden verricht door vrijwilligers. Sterker nog, zelfs de kaderleden betalen contributie. Bovendien zetten ze zich – vooral in de beginjaren – op allerlei vlakken in. Om de kas van de vereniging te spekken, waren kaderleden actief bij het organiseren van het Sinterklaasfeest in Deurne en draaiden ze garderobediensten tijdens carnaval.

In de eerste tien jaar ontwikkelde de vereniging zich met de oprichting van:

  • De wedstrijdploeg in 1972
  • Een figuurdrijfgroep in 1975 (het huidige synchroonzwemmen)
  • De reddingsbrigade in 1979

Op vele vlakken een actieve vereniging

Op de tiende verjaardag was de Watervrienden een bloeiende vereniging met veel leden. Voor de leden werd van alles georganiseerd, in het zwembad maar ook daar buiten. Het pinksterkamp voor kinderen tot 15 jaar was voor veel kinderen een jaarlijks hoogtepunt. Maar ook de sinterklaasochtenden, de carnavalsmiddagen, de avondvierdaagse en de zwemmarathons maakten de Deurnese Watervrienden tot een hechte club waar altijd wel iets te beleven viel.

Na de eerste groei ontstonden er in de jaren tachtig twee initiatieven voor specifieke doelgroepen:

  • Onder leiding van Annie Aarts werd in 1983 gestart met aangepast zwemmen. Mensen met een handicap of mensen die revalideren konden op die manier wekelijks een uurtje bewegen in het water. Dit initiatief werd in 2001 door de NCS bekroond met de Harry Stapel prijs.
  • De oudere zwemmers van de wedstrijdploeg startten een mastersploeg en zochten contact met andere ploegen in binnen- en buitenland om wedstrijden te organiseren. Ook veel volwassenen die nooit eerder aan wedstrijdzwemmen deden, sloten zich aan bij de masters.

Sportieve successen

In de jaren negentig brak een periode aan waarin de Watervrienden veel sportieve successen boekten. Het begon al met de promotie van de wedstrijdploeg naar de eerste afdeling van de NCS in 1989. Wat bijna niemand toen durfde te geloven, gebeurde negen jaar later: de Deurnese Watervrienden werden kampioen van Nederland. Ook de daaropvolgende twee jaren bleken we de snelste ploeg van de NCS te hebben. Veel zwemmers werden dan ook uitgenodigd om deel te nemen aan internationale wedstrijden.

De synchroonzwemploeg beleefde later een sportieve piek. Door groei en professionalisering van de ploeg nam er vanaf 1995 bij ieder nationaal kampioenschap een team deel en brachten ze iedere keer medailles mee naar huis. In 2003 werden de Deurnese synchroonzwemsters voor de eerste keer kampioen van de NCS. Sindsdien draait de ploeg mee aan de top.

De professionaliteit van onze reddingsbrigade zorgde ervoor dat ze ook buiten Deurne bekend stonden. Zo heeft de brigade medewerkers van Center Parcs opgeleid. Daarnaast startte de reddingsbrigade in 1999 met het toezicht houden op Prinsenmeer in de zomermaanden. Dat zou de brigade twintig jaar blijven doen.

Deze sportieve successen gebeurden tegen de achtergrond van twee belangrijke gebeurtenissen. De privatisering van het zwembad in 1993 leidde tot veel onrust die door samenwerking met DZT’62 bedwongen kon worden. Daarnaast vierde de vereniging in 1995 het 25-jarig jubileum.

Doop van de reddingsboot

In 2010 vond het volgens veel leden meest memorabele moment plaats uit de historie van de Watervrienden. Van het verdiende geld op Prinsenmeer werd een reddingsboot aangeschaft. Op een drukbezochte zondagmiddag vond de doop van de boot plaats. De boot, vernoemd naar de op jonge leeftijd gestorven Watervriend Henrie van Bussel, was niet alleen heel nuttig maar bracht ook veel plezier voor de leden van de reddingsbrigade tijdens bijvoorbeeld de botendag.

Tijd voor fun

Anders dan in de beginjaren van de vereniging werden het wedstrijdzwemmen, het synchroonzwemmen en de reddingsbrigade specialismen met ieder eigen trainers en vaak ook een specifiek type zwemmer. Het mooie was dat zwemmers en trainers van alle takken de zwemlessen verzorgden voor de opleiding.

Misschien ligt het aan de magie van het 40-jarige jubileum dat in 2010 gevierd werd met alle kaderleden in de Efteling, maar daarna brak er een periode aan waarin de commissies meer over de grenzen van hun eigen discipline gingen kijken.

Het synchroonzwemmen organiseerde Swimming with the Stars, waarbij mensen zonder ervaring werden uitgedaagd om te gaan synchroonzwemmen tijdens een grootse show. De reddingsbrigade maakte een sprong in het diepe door drie jaar achter elkaar kerststerren springen te organiseren en de wedstrijdploeg stapte uit de comfort zone door mee te doen aan een obstacle swim.

Een vuist voor het zwemmen

Het jaar 2018 was een sleuteljaar in de historie van de Watervrienden. Vanaf 1 januari van dat jaar ging het nieuwe Zwem-ABC in. Om die examens af te blijven nemen, moesten we een licentie behalen om onze kwaliteit aan te kunnen tonen. Het bleek voor ons hoofdzakelijk een administratieve klus die de opleidingscommissie grondig had geklaard.

De privatisering van het bad in 1993 kreeg een staartje in 2018: het contract van Laco met de gemeente Deurne liep af in september van dat jaar. Laco dreigde met sluiting van het bad als de verenigingen les bleven geven in het Zwem-ABC. Tijdens een extra ingelaste ledenvergadering spraken de leden zich uit: stoppen met zwemlessen doen wij nooit!

Door de samenwerking van de zwemverenigingen en de gemeente Deurne werd de sluiting van het bad afgewenteld. Het zwembad in Deurne blijft nog open tot 2023. Onze ambitie reikt echter verder: wij vinden dat Deurne een goed zwembad verdient voor de inwoners en de verenigingen. Samen met DZT’62 richtten we daarom in 2019 de Stichting Zwemsport Deurne op. Samen maken we een vuist voor het zwemmen in Deurne.